Verhofstadt kandidaat-voorzitter Europese Commissie
Foto: BELGA

Ex-premier en huidig fractieleider van de Europese liberalen Guy Verhofstadt is kandidaat om de Commissievoorzitter José Manuel Barroso op te volgen. Zijn tegenstander bij de liberalen, EU-commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, is kandidaat voor ‘een andere belangrijke EU-functie’.

De Europese liberalen hadden normaal op 1 februari moeten stemmen over hun kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Maar zo ver kwam het niet. Uiteindelijk is het Verhofstadt die aan het langste eind trekt. ‘Ze gaan samen, op gelijke voet, de campagne leiden, maar Verhofstadt wordt de uitgesproken kandidaat-voorzitter’, laat Graham Watson, de voorzitter van de liberale ALDE-partij weten.

Dat het nu tot een akkoord komt, is niet verwonderlijk. De liberalen vreesden de interne kiesstrijd die gepaard zou gaan met een stemming. Daarom beslisten ze om twee bemiddelaars uit te sturen: Mark Rutte, Nederlands premier, en Christian Lindner, partijleider van de FDP, de Duitse Liberalen. Nu er een akkoord gevonden is, kan de ‘normale procedure’ worden opgeschort.

Verhofstadt heeft de nominatie in de wacht gesleept, ondanks het gebrek aan steun van Nick Clegg, de leider van de Britse Libdems, en Lindner van de Duitse liberalen. Mark Rutte zat wel in het kamp-Verhofstadt.

 

 

Kansen Verhofstadt

De kans dat Verhofstadt na de verkiezingen in mei effectief de volgende voorzitter wordt van de Europese Commissie, blijft uiterst klein. De christendemocratische en sociaal-democratische fracties zullen ook na de verkiezingen de grootste blijven, en zullen eerst aan zet zijn om de topposities onder elkaar te verdelen: de opvolging van Barroso en van Herman Van Rompuy als Europees president.

Maar Verhofstadt  zal wel in poleposition liggen voor een andere Europese topfunctie, zoals de opvolging van Catherine Ashton als Hoge Vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid of het voorzitterschap van het Europees Parlement. Tenzij dat de EU-functie is waar Rehn op aast. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig