Bus in alle uithoeken ter discussie
Foto: FFB
De Lijn wil volop inzetten op de steden. Dat ook op het platteland iedereen op 750 meter van zijn deur een bus moet hebben, wil topman Roger Kesteloot ter discussie stellen. Dat zegt hij maandag in een interview met De Standaard.

De volgende Vlaamse regering zal meer moeten investeren in openbaar vervoer. Daarbij zullen harde keuzes gemaakt moeten worden. ‘Niet het recht op mobiliteit maar wel de manier waarop het vandaag ingevuld wordt’, zegt Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn naar aanleiding van het memorandum, zeg maar het verlanglijstje voor de volgende regering.

‘Niet dat we het aanbod willen afbouwen, maar het zal creatiever ingevuld moeten worden, eventueel in overleg met de lokale besturen.’ Basismobiliteit is decretaal vastgelegd in 2001. Het was een van de paradepaardjes van toenmalig minister van Mobiliteit Steve Stevaert (SP.A).

Gratis?

Ook dat andere pronkstuk van Stevaert, gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, mag voor Kesteloot sneuvelen. ‘Alleen wie een laag inkomen heeft, zou vermindering mogen krijgen. Dat is billijker.' Tegelijk wil hij een vrijere hand in het bepalen van gedifferentieerde tarieven. Wie een ‘beter’ product van De Lijn gebruikt (bijvoorbeeld snellere bussen of trams), zou meer aangerekend worden.

Wat vindt u van de plannen van De Lijn. Reageer via de knop bovenaan dit artikel