In Kiev braken er zondagmiddag rellen uit tussen leden van de pro-Europese oppositie en de politie. Er vielen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken honderden gewondenn 42 zouden naar het ziekenhuis gebracht zijn.

Volgens het ministerie van Gezondheid zijn ongeveer 100 agenten gewond geraakt. Van hen zijn 61 opgenomen in het ziekenhuis.

Dit was het meest grootschalige geweld in Kiev sinds de protesten in november uitbraken. De Oekraïense onderzoeksjournaliste Tetjana Tsjornovol werd op kerstnacht zwaar mishandeld door een knokploeg. Zij had net tevoren een kritisch stuk over de minister van Binnenlandse Zaken op het internet gezet.

Waterkanon

De rellen begonen toen een deel van de betogers zondagmiddag een bus van de politie omver probeerde te duwen, om zo tot bij het Oekraïense parlement te geraken. De ordetroepen zetten het waterkanon in, in een poging een eind te maken aan de confrontaties.

Een van de oppositieleiders, en ex-bokser, Vitaly Klitschko ging kijken naar de plaats waar de onlusten uitbraken, zo'n 100 meter van het Onafhankelijkheidsplein. Hij trachtte de betogers te overuigen om de politie niet aan te vallen, maar dat hielp niet.

De 100.000 demonstranten kwamen samen op het Onafhankelijkheidsplein, dat sinds ongeveer twee maanden door pro-Europese manifestanten is bezet nadat president Viktor Janoekovitsj geweigerd had een associatieakkoord met de Europese Unie te tekenen. In plaats daarvan koos hij voor toenadering tot Rusland.