Kosten nieuw NAVO-gebouw dreigen te exploderen
Navo in Evere. Foto: VUM

Er dreigen extra kosten voor de NAVO en de Belgische staat bij de bouw van het nieuwe hoofdkwartier van de alliantie in Evere. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, dat zich beroept op interne NAVO-documenten.

De staf van NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zou de ambassadeurs van de 28 lidstaten van de alliantie op 19 december geïnformeerd hebben dat bouwheer BAM Alliance zich niet aan de in de budget voorziene bovengrens van 1,05 miljard euro kan houden.

Als er niet snel vers geld op tafel komt, zou zelfs een bouwstop dreigen, aldus Der Spiegel. Tegenover het Duitse persbureau DPA bevestigde NAVO-woordvoerster Oana Lungescu dat BAM Alliance de Belgische staat, dat instaat voor de bouw van de nieuwe zetel, op de hoogte heeft gebracht van extra kosten en meer tijd die nodig is om het project rond te krijgen. ‘De NAVO vertrouwt België om dit project in opdracht van de NAVO te beheren’, aldus de woordvoerster.

Er wordt gesproken over 245 miljoen euro extra kosten. Het einde van de werken zou wellicht ook met 9,5 maanden worden uitgesteld. Normaal zou het nieuwe NAVO-gebouw, dat verrijst tegenover het oude hoofdkwartier, in het voorjaar van 2016 in gebruik moeten worden genomen. Der Spiegel citeert Arno Pronk, de woordvoerder van BAM Alliance, die stelt dat ‘verschillende onvoorziene omstandigheden en aanzienlijke strengere veiligheidseisen’ van de NAVO ertoe hebben geleid dat de bouw van de nieuwe zetel duurder uitvalt dan het oorspronkelijk in het contract voorziene bedrag.