Het hardnekkige computervirus Cryptolocker is weer opgedoken in ons land. Als je computer hiermee besmet raakt, krijg je 72 uur de tijd om driehonderd euro te storten aan de criminelen. Als je dat niet doet, ben je al je gegevens kwijt. Tot nu toe waren deze internetcriminelen vooral actief in de VS en Groot-Brittannië.

 Wanneer het virus zich in een pc genesteld heeft, verstuurt het informatie naar zijn beheersysteem. Daarna verschijnt een pop-up scherm met de eis tot betaling binnen een bepaalde tijd. Na die tijd wordt de decryptiesleutel vernietigd, en kunnen de versleutelde bestanden (indien niet beschikbaar als back-ups) als verloren worden beschouwd.

Guy Kindermans, journalist en expert, geeft raad in het VTM-nieuws: 'Maak regelmatig back-ups van bestanden, maak gebruik van Microsofts System Restore, zodat oudere versies van de bestanden beschikbaar zijn, en Software Restriction Policies. US-Cert verwijst zelf naar de Cryptolocker Ransomware Information Guide and FAQ van bleepingcomputer.com als referentie en bron van informatie.'