‘Jimmy Savile misbruikte duizend kinderen’
Foto: AP

De Britse presentator Jimmy Savile heeft honderden, misschien wel duizend, kinderen misbruikt. Dat meldt de Britse krant The Observer op gezag van een bron ‘dicht bij het onderzoek’ dat de BBC voert over het misbruik.

Een commissie onder leiding van voormalig rechter Janet Smith voert een onderzoek naar het misbruik van presentator Savile. De resultaten van dat onderzoek worden volgende maand gepubliceerd. Maar wat The Observer nu al publiceert, is schokkend.

‘Honderden, mogelijk duizend, kinderen waren het slachtoffer van Savile toen hij voor de BBC werkte’, zegt een bron ‘dicht bij het onderzoek’ aan de krant. Al zal het volgens de krant nooit duidelijk worden om hoeveel slachtoffers het precies gaat.

Nog volgens het rapport wist de top van de BBC van het misbruik, maar werd er niets gedaan om het te stoppen. Veel van de misbruiken gebeurden in de kleedkamers en studio’s van de BBC. Savile zou zo bijna veertig jaar lang zijn gang hebben kunnen gaan.

Jimmy Savile, die het populaire Top of the Pops presenteerde, overleed in oktober 2011. Eind 2012 kwam het grootschalige seksueel misbruik van Savile uit. Uit een rapport van Britse politie blijk dat de meeste slachtoffers van de presentator tussen de 13 en de 16 jaar oud waren. Savile zou het misbruik gepleegd hebben in zijn geboortestad Leeds en in Londen, in de lokalen van de BBC, in 13 ziekenhuizen en in één kindertehuis.