Ongeveer 100.000 mensen zakten naar het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev af om te protesteren tegen nieuwe wetten die sancties tegen manifestanten verstevigen. Een deel van de betogers clashte met de politie, 20 politieagenten raakten gewond.

De manifestanten zakten zondag massaal af naar de hoofdstad. Ze hadden allerlei hoofddeksels bij zich, zoals pannen en kartonnen dozen. Zo staken ze de draak met een van de nieuwe wetten, die manifestanten met een masker of een helm op bestraft. Ook tenten, versterkers of podia zijn zonder toestemming verboden op publieke plaatsen.

De oppositieleiders hadden opgeroepen tot de manifestatie ondanks een verbod op iedere manifestatie in het centrum van Kiev. Dat geldt tot 8 maart. Een van de nieuwe wetten verplicht ngo’s die westerse financiële steun genieten ook om zich te laten registreren als ‘buitenlandse agenten’, zoals dat in Rusland al het geval is.

Wie de wetten overtreedt, riskeert een zware boete of een gevangenisstraf. De oppositie beschuldigt de regeringspartij van een staatsgreep. 

Clash

Later op de middag braken er rellen uit tussen leden van de pro-Europese oppositie en de politie. Er zijn meer dan 20 leden van de ordetroepen gewond geraakt, van wie 4 ernstig. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

Een deel van de betogers probeerde zondagmiddag een bus van de politie opzij te duwen en in brand te steken, om zo tot bij het Oekraïense parlement te geraken. De ordetroepen zetten het waterkanon in, in een poging een eind te maken aan de confrontaties.

Een van de oppositieleiders, en ex-bokser, Vitaly Klitschko ging kijken naar de plaats waar de onlusten uitbraken, zo'n 100 meter van het Onafhankelijkheidsplein. Hij trachtte de betogers te overuigen om de politie niet aan te vallen, maar dat hielp niet.

De 100.000 demonstranten kwamen samen op het Onafhankelijkheidsplein, dat sinds ongeveer twee maanden door pro-Europese manifestanten is bezet nadat president Viktor Janoekovitsj geweigerd had een associatieakkoord met de Europese Unie te tekenen. In plaats daarvan koos hij voor toenadering tot Rusland.