Zestienjarige bereikt Zuidpool op skilatten
Foto: EPA

Een zestienjarige scholier uit het Verenigd Koninkrijk heeft na 48 dagen op skilatten de Zuidpool bereikt. Hij legde een tocht van meer dan 1.100 kilometer af, van de kust van Antarctica tot de Amundsen Scott-basis op de geografische Zuidpool. Dat deelde zijn team zondag mee. Lewis Clarke uit Bristol zou de jongste persoon zijn die de basis bereikt, maar het record moet nog bevestigd worden.

Clarke vertrok begin december aan de kust van Antarctica. Dagelijks stond hij gemiddeld acht uur op de skilatten bij temperaturen tot min 50 graden. Hij werd begeleid door een ervaren poolgids.

‘Ik ben heel gelukkig, maar vooral opgelucht dat ik voor het eerst sinds 48 dagen morgen niet vroeg moet opstaan’, aldus Clarke bij aankomst zaterdag. ‘Vandaag was een heel harde dag. Hoe dichter ik bij de Zuidpool kwam, hoe langzamer ik werd. Mijn benen hebben er genoeg van.’

Clarke wil met zijn exploot geld inzamelen voor een fonds dat minder bevoorrechte jongeren helpt. De jongen uit Bristol zou de jongste persoon ooit zijn die de Zuidpool bereikt op skilatten. In 2005 deed de toen 18-jarige Canadese Sarah McNair-Landry het hem voor. Zij kreeg, in tegenstelling tot Lewis Clarke, onderweg geen bevoorrading.