Er zijn geen koperdiefstallen langs het spoor vastgesteld tijdens de grootschalige operatie die vrijdag- en zaterdagnacht werd uitgevoerd. Er werden wel verschillende mensen opgepakt voor andere feiten, zo meldt de federale politie zondag.

De politie kon bijvoorbeeld een illegaal afvaltransport onderscheppen. Er werd ook een persoon aangehouden voor autodiefstal. Vijf mensen werden opgepakt voor vandalisme langs de sporen.

Er werd voorts een verboden wapen in beslag genomen en twee mensen die zich verdacht gedroegen in het vormingsstation van Schaarbeek werden onderschept. In totaal werden 31 mensen en 30 voertuigen gecontroleerd.

‘Tijdens de beide nachten werd geen enkele koperdiefstal vastgesteld langs de sporen’, zegt Agnès Reis van de federale politie. ‘Dat toont aan dat onze inspanningen vruchten afwerpen en dat de operaties die we regelmatig uitvoeren, een ontradend effect hebben op dieven.’

Aan de actie namen een vijftigtal politieagenten, tien agenten van de spoorveiligheidsdienst Securail, speurhonden en een politiehelikopter deel. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, spoorwegmaatschappij NMBS en de federale spoorwegpolitie maakten zondag bekend dat het aantal koperdiefstallen bij het spoor vorig jaar met 40 procent is gedaald. Er werden 810 koperdiefstallen geregistreerd, tegen 1.362 in 2012.