Minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) stelt zich vragen bij de mogelijke plannen van kabelmaatschappij Telenet om zich in te kopen bij de televisiezenders Vier en Vijf. Opvallend, aangezien Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren een pak voorzichter reageerde op het nieuws.

Het kabelbedrijf Telenet duikt op als een mogelijke partner voor De Vijver Media. Directe aanleiding is de beslissing van de Finse uitgever Sanoma om zich terug te trekken uit de Belgische markt.

'Ik hoop dat Vier en Vijf gered kunnen worden', zegt Lieten. 'Maar als dit gebeurt door Liberty dan betekent dat het Amerikaanse bedrijf dat onze kabel beheert in Vlaanderen het grootste deel van de markt van de betaaltelevisie in handen heeft, en tegelijk twee zenders gaat uitbaten. Dat leidt tot een grote machtsconcentratie, waarbij ik me toch zorgen maak wat daar de gevolgen van zullen zijn.'

Mediaspecialisten van enkele grote partijen reageerden bezorgd op de mogelijke samenwerking. Zowel CD&V, N-VA als Open VLD waarschuwt voor een belangenconflict.