Assad wil niet praten over vertrek
Foto: AFP

De Syrische president Bashar al-Assad heeft herhaald dat hij niet van plan is om op te stappen. De kwestie staat niet ter discussie op de vredesgesprekken van volgende week, klinkt het.

‘Als we wilden opgeven, dan hadden we dat in het begin gedaan’, zei hij aan Russische parlementsleden die op bezoek waren. ‘Wij bewaken ons land. Deze kwestie staat niet ter discussie.’

De uitspraken onderstrepen de verschillen tussen de deelnemers aan de vredesconferentie die volgende week in Zwitserland begint. De conferentie wordt gezien als de grootste inspanning tot nu toe om een einde te stellen aan de burgeroorlog die nu al bijna drie jaar duurt.

De VN hoopt dat de gesprekken een politieke overgangsregering op de been brengt in Syrië en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week dat Assad geen plaats heeft in de toekomst van het land.

In een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet het Syrische regime dan weer weten dat terrorismebestrijding centraal moet staan tijdens de conferentie.

Gisteren liet de voornaamste oppositiegroepering in Syrië weten dat ze aan de conferentie zal deelnemen.