Kittel klopt Greipel op de streep in Adelaide
Foto: EPA

Marcel Kittel (Giant-Shimano) heeft in Adelaide de People’s Choice Classic gewonnen, een criterium over 50 kilometer dat geldt als opwarmer voor de Tour Down Under, die dinsdag van start gaat. De Duitser was de sterkste in een massasprint voor zijn landgenoot André Greipel en de Australiër Caleb Ewan.

Na zowat tien kilometer was er een uitval met de Australiër Nathan Haas, de Fransman Axel Domont en de Italiaan Luca Wackermann. De Fransman Anthony Roux repte zich op zijn beurt naar voor zodat we na zes ronden koers een kopgroep kregen met vier renners. Het peloton liet evenwel niet begaan en vooral de renners van Lotto-Belisol bepaalden het tempo in de grote groep.

Half koers kregen ze de steun van de Giant-Shimanoploeg. Beide sprintersploegen lieten de vier leiders niet verder dan een halve minuut voor zich uit rijden. Na 35 kilometer koers was de verstandhouding voorin zoek en trok Axel Domont alleen op avontuur, maar niet voor lang. Op 13 kilometer van de finish smolt alles opnieuw samen. Van dan af hield Team Sky het tempo bijzonder strak.

Op vier kilometer van de finish nam de Lotto-Belisolploeg over en probeerde zo André Greipel perfect af te zetten. Even leek de Duitser van Lotto-Belisol te slagen in zijn opzet, maar Marcel Kittel kwam te snel opzetten en won het zo met een half wiel verschil.

'Perfecte start voor nieuwe seizoen'

'In volle finale wisselde het koersbeeld steeds. Dan weer zaten de mannen van Team Sky op kop, daarna nam Lotto-Belisol het over, maar uiteindelijk viel de zege in onze handen', zegt Kittel. 'Ik ben echt onder de indruk van mijn teamgenoten. Van bij de start voelden we dat het snor zat. In de slotkilometers werd ik echt goed afgezet en zo kon ik André Greipel verslaan. Ik kan niets anders zeggen dat dit een perfecte start is van het nieuwe seizoen.'