Caroline Gennez trekt wellicht Vlaamse lijst in Antwerpen
Foto: BELGA

Caroline Gennez (SP.A) ligt in poleposition om de Vlaamse lijst in Antwerpen te trekken voor haar partij. Dat is aan onze redactie bevestigd. Minister van Werk Monica De Coninck zou lijsttrekker worden voor de Kamer. Maar een definitieve beslissing is er nog niet.

Binnen de partij in de provincie bestaat er een consensus over Caroline Gennez als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, berichtte Het Nieuwsblad. Zoals de puzzel nu gelegd is, wordt Gennez inderdaad lijsttrekker in Antwerpen, zo wordt aan onze redactie bevestigd. Maar pas op 27 februari zouden de lijsten formeel goedgekeurd worden.

Gennez zelf blijft voorzichtig over haar mogelijk lijsttrekkerschap. 'Vorige vrijdag is het lijstvormingscomité door het provinciaal bestuur aangeduid', laat ze weten. 'Dat is de stand van zaken inzake de lijstvorming in Antwerpen.'

Ook op de nieuwjaarsreceptie van de SP.A wordt het nieuws voorbarig genoemd. 'We kunnen er niets over zeggen, er is nog niets over beslist', reageren Monica De Coninck en Yasmine Kherbache.

'Weer de kar trekken'

Gennez was van 2007 tot 2011 voorzitter van de SP.A. Toen Bruno Tobback eind 2011 de fakkel overnam, dacht iedereen dat ze minister zou worden. Gennez had veel lof gekregen voor haar rol bij de regeringsonderhandelingen, maar Tobback liet haar tegen de verwachtingen in links liggen toen hij de ministerportefeuilles uitdeelde.

De Mechelse, die na de gemeenteraadsverkiezingen ook haar schepenpost verloor, hield zich sindsdien vooral bezig met buitenlandse dossiers en de Europese Socialistische Partij (PES). Voor een plaats op de Europese lijst paste ze echter.

Eerder had Gennez al laten weten dat ze opnieuw ‘mee aan de kar wil trekken’. Met het lijsttrekkerschap zou ze haar wens werkelijkheid zien worden.

De mogelijke keuze voor Caroline Gennez valt niet uit de lucht. Haar grote voordelen zijn haar ruime ervaring, eerder lijsttrekkerschap en het feit dat ze niet uit Antwerpen is, zoals Monica De Coninck, Kathleen Van Brempt en Yasmine Kherbache. Yasmine wordt beschouwd als een grote belofte. Als kabinetschef heeft ze haar waarde al bewezen. De keuze voor Gennez is zeker geen keuze tegen Kherbache.
Marjan Justaert
Wetstraat