Boven België en Nederland was zaterdagavond rond 21.20 uur een indrukwekkende vallende ster te zien. Een Nederlandse dashcam filmde het spektakel.

Uit vrijwel heel Nederland kwamen zaterdag meldingen binnen over de opvallende lichtbol. ‘Een rotsblok of rotsblokje. Een object ter grootte van een voetbal, of waarschijnlijk iets groter’, zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht bij het Gelderse Bussloo.

De meeste meldingen kwamen uit Oost- en Noord-Nederland, maar ook in ons land, Engeland en Duitsland werd de meteoor opgemerkt. Het filmpje van de dashcam is gemaakt op de A2 bij het Nederlandse Culemborg.

Volgens Scholten kunnen meteorieten zo oplichten als ze de dampkring binnenkomen. ‘Ze beginnen op grote hoogte op te branden. Soms al op 80 kilometer’, legt Scholten uit. Van de lichtbol die zaterdag omstreeks kwart over negen te zien was, is daarom vermoedelijk weinig meer over. ‘Als er al een stukje rots over is, dan is dat waarschijnlijk in de Noordzee terechtgekomen.’

Een foto van de vermeende meteoriet toont een felle lichtbol met een lange staart. Twitteraars reageerden opgetogen: ‘Ongelooflijk! Zojuist voor het eerst een meteoriet met een groene staart gezien op de A16 tussen Breda en Dordrecht. Indrukwekkend mooi!!’, schreef een automobilist.

Ook andere twitterende Nederlanders reageerden opgetogen: ‘Gaaf hoor, meteoriet met lange groen/blauwe staart van een seconde of 5. Over de Ketelbrug.’ Anderen gaven toe de lichtbol te hebben aangezien voor vuurwerk.