Aantal koperdiefstallen bij spoor fors gedaald
Foto: rr

Dankzij doelgerichte acties van de spoorwegpolitie is het aantal koperdiefstallen in ons land vorig jaar bijna met de helft gedaald. Maar voorlopig is de strijd nog niet voorbij. Elke dag veroorzaken kabeldiefstallen nog zo’n twee uur vertraging.

Er werden vorig jaar nog 810 kabeldiefstallen geregistreerd, 40 procent minder dan in 2012. Kabeldiefstal was de voorbije jaren een echte plaag geworden bij het spoor, met als hoogtepunt 1.362 gevallen in 2012.

Infrabel en NMBS linken de ommekeer die er vorig jaar kwam, aan hun ‘Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstallen’. Daarin is een hele reeks maatregelen uitgewerkt. Zo worden kabels ingegraven, wordt koper vervangen door aluminium en worden er politiehelikopters uitgerust met thermische camera’s ingezet. De regering verbood ook contante uitbetalingen voor koper en er zijn zwaardere straffen voor koperdieven.

Infrabel en NMBS benadrukken dat de strijd tegen kabeldiefstallen nog niet voorbij is. Zo veroorzaken de kabeldiefstallen op het Belgische spoor nog steeds gemiddeld 2 uur vertraging per dag voor de reizigers, al is dat al een derde minder dan in 2012.

De koperdiefstalcijfers werden bekendgemaakt naar aanleiding van een nieuwe grootschalige actie tegen koperdiefstallen. Die vindt plaats sinds zaterdag 22 uur en tot zondagochtend 9 uur, op verschillende plaatsen in Brussel en Wallonië.

De cijfers werden voorgesteld in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).