Syrische oppositie neemt deel aan vredesconferentie
Leden van de Syrische Nationale Coalitie tijdens hun conferentie in Istanboel. Foto: AFP

De Syrische Nationale Coalitie, de voornaamste oppositiegroepering in Syrië, neemt volgende week met een delegatie deel aan de vredesconferentie in Zwitserland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is tevreden met de beslissing.

Gisteren hield de Syrische Nationale Coalitie een stemming over de kwestie in het Turkse Istanboel. Achtenvijftig leden stemden voor deelname, 14 tegen. Voorts waren er twee onthoudingen en één blanco stem.

De oppositiegroep was intern sterk verdeeld over deelname aan de zogenaamde Genève-II-conferentie, die woensdag begint in Montreux en georganiseerd wordt door de Verenigde Staten en Rusland onder toezicht van de VN.

‘Dit is een moedige stem in het belang van alle Syriërs die zo vreselijk hebben geleden onder de brutaliteit van het Assad-regime en een burgeroorlog zonder einde’, reageerde John Kerry. Een gelijkaardig geluid is bij Groot-Brittannië te horen.

Bedoeling is dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en de oppositie rechtstreeks met elkaar praten tijdens de conferentie en het proces voor de vorming van een interim-regering opstarten. De burgeroorlog in Syrië is nu al bijna drie jaar bezig. Er vielen meer dan 130.000 doden en miljoenen mensen sloegen op de vlucht.