De video wordt geladen

Voor Vlaams Belang gaan de verkiezingen van 25 over één vraag: ‘of de Vlamingen over hun eigen toekomst zullen mogen beslissen of wordt hun toekomst bepaald in de megalomane gebouwen van de EU of in de Franstalige cenakels van de Wetstraat 16. Dat stelde voorzitter Gerolf Annemans in zijn nieuwjaarstoespraak.

In een persiflage van de K3-hit ‘Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo??’ richtte de VB-voorzitter zich tot gewezen Vlaams Belang-kiezers, ‘die het eens met de N-VA hebben willen proberen’ en wees hen op de vele dubbelzinnigheden in het discours van de N-VA.

‘Want dát is de grote en de enige vraag in verband met de N-VA: ‘Wie heb ik aan de lijn?’ Heb ik Geert Bourgeois aan de lijn, wiens eventuele bedoeling onafhankelijkheid is? Of de teruggefloten Siegfried Bracke, die van een onafhankelijk Vlaanderen geen stijve krijgt? Die stelt dat N-VA ook zonder akkoord over het confederalisme vanaf dag één in een Belgische regering zal stappen, ook zónder een akkoord over meer Vlaamse autonomie?’, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.

En zo ging het nog even door. ‘Wie heb ik aan de lijn? De N-VA die in België zegt dat we geregeerd worden door een belastingregering? Of de N-VA die in de Vlaamse Regering de jobkorting heeft afgeschaft en de gemeentebesturen opzadelt met de grootste schuldstijging in de geschiedenis en dus voor een nieuwe belastingverhoging heeft gezorgd?’

‘VB haalt niet zwaar uit naar N-VA’

Desondanks verdere uithalen zoals ‘Wie heb ik aan de lijn?’ De N-VA-militant die een onafhankelijk Vlaanderen wil? Of Bart De Wever die in De Tijd van enkele weken geleden letterlijk zei: ‘Het confederalisme biedt België nog een toekomst?’ wenste de VB-voorzitter te benadrukken dat er niet aan N-VA-bashing gedaan werd. Het ging volgens Annemans enkel om een boodschap aan de vroegere Vlaams Belang-kiezers die het eens met de N-VA hebben willen proberen.

Het zijn volgens Annemans vooral de andere partijen die beter over de N-VA zouden zwijgen. CD&V en SP.A zitten samen met de partij in de Vlaamse regering en Open VLD en Groen hebben de staatshervorming mee goedgekeurd. ‘Zij vormen het olijke kwartet zonder wie Di Rupo en zijn trawanten Vlaanderen niet hadden kunnen beginnen te koloniseren. Zij vormen het Vlaamse kwartet van het Di Rupo-systeem, het kwartet van de schande’, aldus de VB-voorzitter. ‘Hoe je het ook draait of keert, de N-VA had gelijk om voor het Di Rupo-systeem af te haken.’

‘Het Vlaams Belang als ijsbreker’

De nieuwjaarsreceptie vond plaats op een boot in Antwerpen. Er daagden meer dan 1.500 mensen op zodat de partij nog een tweede vaartuig moest laten aanrukken om het volk te kunnen ontvangen en een inschrijvingsstop moest invoeren.

Partijboegbeeld Annemans hoedde zich bij de start meteen voor de grapjes dat Vlaams Belang op de Titanic zou zitten. ‘Het Vlaams Belang is een ijsbreker die in het pakijs van de multicultuur, de massa-immigratie en de islamisering splijt en breekt’, zei hij met een affiche van een ijsbreker op de achtergrond.

De Vlaams Belang-voorzitter kondigde ook een meeting op 23 maart in Antwerpen aan met de voorzitter van de Nederlandse PVV, Geert Wilders.