Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) zet de subsidies voor nieuw geplaatste zonnepanelen stop vanaf 1 februari, want ze zijn voldoende rendabel. Maar wat betekent dat: hoeveel kost het en waarom horen we alleen slechte berichten over de zonnepanelensector?
Zijn zonnepanelen echt rendabel zonder subsidies?
‘Wie zonnepanelen heeft, betaalt voor een megawattuur groene stroom op dit moment zeker 80 euro minder dan voor gewone stroom’, zegt Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie van zonnepanelenleveranciers. Een studie van het Vlaams Energieagentschap bevestigt dat zonnepanelen ook zonder subsidies veel geld opbrengen. Ze zijn nu goedkoper en performanter dan vroeger.
Een installatie voor een gezin kost op dit moment tussen de 5.000 en 8.000 euro, geld dat je volgens de sector al ‘na zeven à tien jaar hebt terugverdiend’. Vroeger betaalde je voor zonnepanelen voor datzelfde ‘gemiddeld gezin’ zo’n 30.000 euro. Bovendien viel de netvergoeding, de omstreden ‘zonnepaneelbelasting’, eind 2013 weg.
Waarom gaat het dan slecht met de sector?
Door het grote succes van zonnepanelen en de toegenomen productie in China zakte de prijs van zonnepanelen de voorbije jaren met 75 procent. Maar net omdat die prijs zakte, wilde de Vlaamse overheid niet gaan ‘oversubsidiëren’ en daalden de subsidies. Die verschoven naar andere energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen leken plots niet meer zo interessant, en dat voelde de sector. Er werden ongeveer zestien keer minder zonnepanelen geplaatst in 2013 tegenover 2012. Heel wat installateurs overleefden die daling niet.
Het einde van de subsidies lijkt de doodsteek voor de sector, al is er ook goed nieuws: sinds 1 januari 2014 moeten alle nieuwbouwwoningen energievriendelijker zijn. En zonnepanelen blijven volgens Polfliet de beste keuze om zelf hernieuwbare energie op te wekken.
Wat zijn de andere opties?
De premie voor dakisolatie is nog steeds het populairst bij de Vlaming, zo blijkt uit recente cijfers van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. Premies voor muurisolatie werden vorig jaar ruim 21.000 keer aangevraagd (+50 procent tegenover 2012), maar vooral de zonneboiler piekte: van nog geen 5.000 premies in 2012 naar net geen 18.000 vorig jaar.
De zonneboiler is dus de nieuwste trend. Al hebt u ook nog veel te winnen bij een combinatie van de verschillende maatregelen die premies opleveren: een geïsoleerd dak, dubbel glas, muurisolatie en een energiezuinige ketel. Zeven op de tien woningen missen minstens een van die opties.