Morgan Stanley ziet winst dramatisch teruglopen
Foto: Reuters

Morgan Stanley heeft in het 4e kwartaal van vorig jaar de winst met 70 procent zien dalen. Dat was onder meer het gevolg van een last van 1,2 miljard dollar die de Amerikaanse bank moest nemen in verband met juridische uitgaven. De baten namen wel toe, zo bleek vrijdag toen Morgan Stanley de cijfers over de voorgaande periode bekendmaakte.

De nettowinst kwam uit op 181 miljoen dollar (133 miljoen euro), ofwel 7 dollarcent per aandeel, tegen 594 miljoen dollar (0,29 dollar per aandeel) in het vierde kwartaal van 2012. Analisten hadden een winst van 0,42 dollar per aandeel verwacht. Exclusief de verscheidene eenmalige uitgaven bedroeg de winst 0,50 dollar per aandeel.

Met de lagere winst voegt Morgan Stanley zich in het rijtje van Amerikaanse banken, zoals Citigroup, Goldman Sachs en JP Morgan Chase, die al eerder deze week gemengde resultaten bekendmaakten. Verscheidene financiële instellingen namen lasten voor schikkingen en andere juridische kwesties.

Bovendien leden de banken onder een zwakkere obligatiehandel. Dat werd maar gedeeltelijk goedgemaakt door een toename van de verdiensten uit adviezen aan bedrijven.