Google maakt slimme contactlens voor diabetici
Foto: EPA

Google is er in geslaagd om een contactlens uit te rusten met een chip en sensor. Met deze hoogtechnologisch lens kunnen diabetespatiënten hun glucosespiegel automatisch in de gaten houden.

Een keer per seconde meet de slimme contactlens de glucose in het traanvocht van een diabetespatiënt. In theorie kunnen diabetici hiermee hun suikerspiegel in de gaten houden zonder bloed te moeten prikken. De circuits en de sensor op de slimme contactlens zitten aan de buitenkant van het plastic , en blijven uit het gezichtsveld van de drager.

Deze innovatie is ontwikkeld bij Google X, een speciale afdeling bij de internetgigant die zich bezighoudt met zogeheten moon shots: onwaarschijnlijke toepassingen die recht uit sciencefictionboeken lijken te komen. Andere projecten van Google X zijn onder andere zelfrijdende auto’s en de camerabril Google Glass.

‘Hoe kunnen diabetespatiënten accurate metingen krijgen over hun suikerspiegel, zonder meerdere keren per dag bloed te moeten prikken?’ Dat is de vraag waarmee de wetenschappers en ontwerpers bij Google X zijn vertrokken en waar ze nu dus een oplossing voor lijken gevonden te hebben.

Google koestert evenwel geen ambitie om de medische toepassing zelf verder te ontwikkelen. Het bedrijf is wel bereid om het werk dat ze al verricht hebben te delen met partners die wel interesse hebben om een dergelijke lens te vermarkten. De Amerikaanse Food and Drug Administration is wel al begonnen met het testen van de lens, en er zijn ook al enkele onafhankelijke medische experts die onderzoek naar de lens zijn gestart.