De Vijver opnieuw op zoek naar extra miljoenen
Foto: BELGA

De Vijver, het bedrijf boven de tv-zenders VIER en VIJF, het weekblad Humo en het productiehuis Woestijnvis, werkt aan een nieuwe kapitaaloperatie. Dat gebeurt minder dan zes maanden nadat de mediaholding miljoenen bijtankte bij zijn aandeelhouders, Corelio, Sanoma en het duo Vandenhaute/Watté. Dat schrijft De Tijd.

Vorige zomer pompten de aandeelhouders van mediabedrijf De vijver nog 21 miljoen euro in de vennootschap via een achtergestelde lening. De herlancering van de duur overgenomen SBS-zenders VIER en VIJF bleef immers beneden het verwachtingspeil. Bovendien boerde Humo in lezersaantallen fors achteruit en kreeg De Vijver de dure Hollywoodproductie ‘The Loft’ maar niet in de zalen.

Banken moesten tevreden gehouden worden en de investeringsstrategie moest verdergezet kunnen worden. Dus dienden de aandeelhouders in te grijpen. Sinds die kapitaaloperatie veranderde er echter weinig.

VIER en VIJF groeien weldegelijk, maar door het dure zendschema kan De Vijver daar geen vruchten van plukken. De verkochte oplage van Humo blijft zakken. De enige meevaller is dat er ondertussen eindelijk een deal werd gesloten om ‘The Loft’ in de zalen te brengen.

De vorige kapitaaloperatie werd afgesteld op een release deze maand. Maar het uitbrengen van de film werd opgeschoven naar augustus, waardoor de inkomsten pas eind dit jaar zullen binnenstromen. Om die periode te overbruggen, willen de banken dat De Vijver opnieuw ingrijpt.

Veranderde situatie

Een nieuwe kapitaaloperatie belooft immers geen sinecure te worden, vooral door de inmiddels gewijzigde situatie van De Vijver. Dat heeft alles te maken met de positie van aandeelhouder Sanoma die momenteel over 33 procent van de aandelen beschikt. 

De Finse mediagroep ziet sinds enige tijd België niet meer als een kernland en wil van zijn participatie af. Dat Sanoma nog eens met miljoenen voor De Vijver over de brug wil komen lijkt dus onwaarschijnlijk. 

Nu zijn er dus verschillende opties mogelijk. Eén daarvan bestaat in het zoeken van een nieuwe aandeelhouder om Sanoma te vervangen. De bestaande partners kunnen ook Sanoma proberen uitkopen of er kan overgegaan worden tot een (gedeeltelijke) verkoop van activa.

De oplossing staat meteen recht evenredig tot de vraag hoe groot de nieuwe kapitaaloperatie moet uitvallen. De banken eisen nog dit voorjaar duidelijkheid daarover.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig