De Hasselts universiteit (UHasselt) heeft toestemming gekregen om het aantal proefdieren op te voeren van 1.200 naar 4.000. Radio 1 meldt dat de provincie Limburg daarvoor een vergunning heeft toegekend. Gaia, dat eerder al bezwaar had ingediend, kan nog wel in beroep gaan.

Er zullen verschillende soorten dieren worden aangekocht door de universiteit om haar bestand uit te breiden. Zo zal de UHasselt met varkens, ratten en muizen maar ook cavia’s en konijnen gaan testen. Ze moeten helpen om onderzoek te voeren naar hartfalen, reuma en MS.

Luc De Schepper, rector van de UHasselt, stelt dat het welzijn van de dieren zeer belangrijk is voor de universiteit: ‘Ik denk dat wij op een zeer correcte manier omgaan met dierproeven. We vermijden ze indien het enigszins kan en we hebben zeer duidelijk een doelstelling wanneer we het wel en niet doen. Ik hoop daarom dat de minister die aanvraag zal volgen.’

Ook Gaia dat eerder al bezwaar indiende tegen het uitreiken van de vergunning, kan nog stokken in de wielen steken. De dierenrechtenorganisatie liet echter nog niet weten of ze in beroep zal gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in