Beroep van psycholoog erkend
Foto: Judith Dekker

Na zestien jaar onderhandelen worden de klinisch psychologen erkend als volwaardige zorgverstrekkers. Dat besliste de Kamercommissie volksgezondheid woensdag. De Belgische Federatie van Psychologen reageert tevreden.

‘Al die tijd werkten psychologen in een juridisch grijze zone’, zegt Koen Lowet, woordvoerder van de Belgische Federatie van Psychologen. ‘Strikt beschouwd waren onze behandelingen een onwettige uitoefening van de geneeskunde. Daardoor verwezen huisartsen hun patiënten nauwelijks door naar een psycholoog. De erkenning zal de drempel verlagen.

De cruciale factor is de prijs. ‘Tot nu moest veertig tot vijftig euro per uur worden betaald voor een consultatie bij een psycholoog’, zegt Lowet. ‘Daar werd niets van terugbetaald. De erkenning maakt de weg vrij voor terugbetaling. Het Riziv heeft daar plannen voor, maar wanneer en hoeveel er wordt terugbetaald, moet nog worden bepaald.

De psychologen zullen naar verwachting hun tarieven verhogen. ‘Nu werken ze vaak in bijberoep. Een erkenning zal hen dwingen te kiezen. De investeringen in software en materiaal zijn te hoog om dit beroep maar enkele uurtjes per week uit te oefenen. Dat betekent dat de tarieven zullen stijgen. In het buitenland wordt 80 tot 100 euro per uur aangerekend.’