'Obama gaat gegevensverzameling NSA (in huidige vorm) afschaffen'
President Barack Obama Foto: AP

De Amerikaanse president Obama zal straks het einde aankondigen van het NSA-programma dat telefonische gegevens verzamelt. Dat heeft persagentschap AFP vernomen van een hoge ambtenaar in de Amerikaanse regering. Gisteren onthulde The Guardian nog dat de Amerikaanse inlichtingendienst zo'n 200 miljoen sms’en per dag leest.

President Barack Obama houdt vandaag een toespraak over hervormingen van de afluisterprogramma's van de NSA, in een reactie op de onthullingen van Snowden.

Volgens een bron binnen de Amerikaanse regering zal de president zelfs aankondigen 'dat hij bevolen heeft om het NSA-programma dat telefonisch metadata verzamelt, in zijn huidige vorm af te schaffen'.

'Obama gelooft dat het programma ons belangrijke mogelijkheden geeft in de strijd tegen het terrorisme', stelt de anonieme bron van AFP. 'Maar dat we het gebruik ervan moeten aanpassen om zo te beantwoorden aan de ongerustheid over de publieke vrijheden en de bescherming van het privéleven.'

Sms-berichten

Gisteravond onthulde de website van The Guardian dat uit slides voor een presentatie door de GCHQ, de Britse tegenhanger van de NSA, uit 2011, blijkt dat de NSA uit sms-berichten informatie verzamelt over bijvoorbeeld reisplannen, adresboeken en financiële transacties. Met het programma 'Dishfire' verzamelt de NSA volgens de Britse krant lukraak ‘zowat alles wat het kan verzamelen.'

Daarnaast geven uitgaande oproepen een beeld van de kennissenkring van een gebruiker. Uit de documenten moet blijken dat de NSA dagelijks 5 miljoen van die oproepen verwerkt. Daarbovenop krijgt de dienst dagelijks 1,6 miljoen meldingen van roaming, die wijzen op het oversteken van een landsgrens, binnen. En uit 76.000 sms’en per dag worden geografische gegevens afgeleid.

Volgens de slides uit 2011 worden elke dag 194 miljoen sms-berichten verzameld. De slides werden verzameld door voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden. Het Dishfire-programma zou tot op de dag van vandaag actief zijn.

Een woordvoerster van de NSA sprak de indruk van de krant tegen dat die gegevens ongecontroleerd verzameld worden.

Obama

Verwacht wordt dat

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in