Topman Luchtcomponent pleit voor partnerschap Defensie met industrie voor vervanging F16’s
Foto: BELGA

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde van de Luchtcomponent van het leger heeft donderdag opgeroepen tot een partnerschap tussen Defensie en de Belgische industrie voor de vervanging van de huidige F-16’s de komende tien jaar.

We moeten een solide en duurzaam partnerschap oprichten, zei Van de Voorde op een nieuwjaarsreceptie in Evere, waarop voornamelijk militairen, maar ook enkele vertegenwoordigers uit de luchtvaartindustrie, aanwezig waren.

Enkelen van hen zeiden - anoniem - dat ze geen voorkeur hebben wat betreft de keuze van het toekomstige vliegtuig. Er zijn momenteel vier à vijf kandidaten. De aankoop moet substantiële economische gevolgen hebben voor de Belgische luchtvaartindustrie.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) verklaarde vorige maand voor het eerst dat hij voorstander is van de aankoop tijdens de volgende legislatuur van nieuwe gevechtsvliegtuigen om de verouderde F16’s te vervangen.

De Belgische luchtvaartindustrie knoopte daarop discreet contacten aan met vier groepen (twee Europese en twee Amerikaanse) om na te gaan in welke mate ze kunnen ‘bijdragen’ bij de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen.