Kathleen Cools frist Reyers laat op
Kathleen Cools maakt de overgang naar ‘Reyers laat’ zo vlot dat je je afvraagt waarom ze al niet veel langer haar eigen talkshow heeft. Foto: vrt
‘Reyers laat’ was al een tijdje aan een opfrissing toe. En dat Kathleen Cools die zou belichamen, was een prettige verrassing. Niet dat er iets ernstig mis is met de Reyers laat zoals Lieven Van Gils die al bijna vier jaar maakt.

Van Gils is een innemende gastheer die zijn gasten laat uitspreken – in die mate dat je wel eens wenst dat hij wat vaker zou onderbreken met een scherpe doorvraag, maar dat ligt nu eenmaal niet in zijn natuur.

Van Cools wisten we al dat ze een pittiger, zeg maar confronterende stijl van interviewen hanteert. Dat werkt goed bij één-op-ééngesprekken in een programma als Terzake. En jawel, het werkt ook in Reyers laat.

Cools maakt die overgang zo vlot, dat je je afvraagt waarom ze al niet veel langer haar eigen talkshow heeft. Het gaat haar allemaal zelfs té gemakkelijk af – van ons mag ze in de toekomst de voorspelbare openingsvragen wat vaker achterwege laten.

Vorige week vrijdag maakte Cools nochtans bijna een valse start, met de nieuwe formule Reyers op vrijdag. Ze zat opgescheept met de platgeïnterviewde Koen Wauters en Tom Waes, die nog maar eens de knuffelbare haantjes kwamen uithangen ter promotie van Wauters vs. Waes. Het nieuwe vrijdagse format vroeg echter van hen dat ze aan de hand van videofragmenten de actualiteit van de week zouden overlopen. Daar had niemand wat aan. Cools probeerde er nog een draai aan te geven door de twee waaghalzen uit te horen over hun eigen sterfelijkheid, maar onverwacht diepzinnige antwoorden leverde dat niet op.

Maar goed, maandag maakte Kathleen Cools écht haar debuut aan het roer van Reyers laat, en jawel: er zat vuurwerk in. Hoe kan het ook anders als je een ‘double bill’ met Mia Doornaert en Dyab Abou Jahjah de Palestijnse kwestie laat aanboren. En dinsdag: páts, Kristien Hemmerechts versus Paul Marchal over het Michelle Martin-boek. Alweer een bitse confrontatie die wat nuance miste, maar die strak in de hand gehouden werd door scherprechter Kathleen Cools. Toeval, of probeert Cools ons iets te vertellen?

Ik hoop op het laatste. Want hoe vaak was Reyers laat de afgelopen maanden nog echt het programma dat je gezien móést hebben? Eind 2012 zaten we plots met een overaanbod van talkshows: De Kruitfabriek, Café Corsari en Reyers laat visten in min of meer dezelfde vijver van BV’s, politici en akkefietjes-van-de-dag. Dat was duidelijk te veel. Maar De Kruitfabriek kreeg nooit de kans om te worden wat het kon zijn, en Café Corsari ging van de weeromstuit de lat voor zichzelf nog lager leggen. Dat legde wellicht te veel gewicht op de schouders van Lieven Van Gils.

Wij waren er dus aan toe, aan deze fellere versie. Al dreigt Reyers laat nu wel om de andere week een heel ander programma te worden. Een programma dat veel dichter ligt bij wat Phara indertijd was.

‘Reyers laat’, van maandag tot donderdag rond 22.30 uur op Canvas