Parket in beroep tegen schadevergoeding Farid le Fou
Foto: BELGA

Het parket van Nijvel gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank van Nijvel in de zaak van Farid ‘le Fou’ Bamouhammad. De correctionele rechtbank van Nijvel had maandag beslist dat Bamouhammad onderworpen was aan een onterende behandeling in de gevangenis van Itter in december 2007. Dat heeft de procureur des konings van Nijvel bekendgemaakt.

Twee directieleden en een hoofd van de cipiers van de gevangenis van Itter werden maandag schuldig verklaard door de correctionele rechtbank van Nijvel. Ze waren ervan beschuldigd dat ze de gedetineerde Farid Bamouhammad onterend hadden behandeld. Daardoor kreeg de gedetineerde recht op een schadevergoeding van 11.000 euro, 1.000 euro per dag dat zijn onterende behandeling in de gevangenis duurde. De gedetineerde werd veroordeeld tot een symbolische euro aan de gevangenisbewaarders voor het uiten van beledigingen.

Niet onmenselijk, wel mensonterend

Farid Bamouhammad werd in december 2007 gedurende elf dagen met boeien aan handen en voeten in een isoleercel opgesloten in de gevangenis van Itter. Daarop had de gedetineerde klachten ingediend tegen directieleden en cipiers voor onterende en onmenselijke behandeling. In de uitspraak stelde de rechtbank dat er geen sprake was van een onmenselijke, maar wel van een onterende behandeling. De toenmalige directeur, een adjunct-directrice en een hoofd van de cipiers werden hiervoor verantwoordelijk gesteld. Andere personeelsleden werden vrijgesproken. Omdat de redelijke termijn in de zaak overschreden werd, zijn alle beklaagden veroordeeld met een eenvoudige schuldigverklaring.

‘We gaan in beroep tegen de beslissing van de rechtbank’, zei de procureur des konings van Nijvel donderdag.