Onderzoek naar schokkende beelden van Amerikaanse soldaten die lijken in brand steken
Foto: AP

Het Amerikaanse leger start een onderzoek naar aanleiding van een reeks schokkende foto’s. Op de beelden zou te zien zijn hoe een Amerikaanse soldaat in Irak brandstof op dode lichamen giet en ze nadien in brand steekt.

De beelden werden vorige week aan het ministerie van Defensie bezorgd door de website TMZ, die beweert dat de foto’s in 2004 genomen werden in het Iraakse Fallujah. De lichamen zouden van opstandelingen zijn.

Volgens een bron bij Defensie zou het onderzoek bemoeilijkt worden omdat minstens een van de gezichten van de betrokkenen onherkenbaar gemaakt werd. De metadata van de foto’s - gegevens van de camera die doorgaans automatisch mee opgeslagen worden als een foto genomen wordt - zouden ook geen uitsluitsel geven over waar de foto’s genomen zijn.

‘We proberen momenteel de echtheid van de foto’s te achterhalen, net als de omstandigheden waarin ze genomen zijn en - in de mate van het mogelijke - de identiteit van de betrokkenen’, klinkt het in een mededeling. ‘De uitkomst van dat onderzoek zal bepalen of we eventueel een onderzoek naar wangedrag moeten opstarten.’

Op sommige foto’s is iemand in een uniform van het marinierskorps te zien die op verschillende plaatsen lichamen overgiet met een vloeistof uit een recipiënt dat doorgaans gebruikt wordt om brandstof in te transporteren. Andere beelden tonen verkoolde resten. Nog een ander beeld toont iemand in een uniform met een geweer die neerknielt bij een schedel en in de camera kijkt. Van die persoon is het gelaat onherkenbaar gemaakt.

Volgens het ministerie van Defensie is het belangrijk om na te gaan waar en wanneer de foto’s genomen werden om een correct beeld te krijgen van waarom de lichamen verbrand zouden kunnen zijn: was het met de bedoeling hen te onteren? Of was het een manier om rottende lijken op te ruimen? Volgens een bron bij Defensie zijn er op de beelden geen inbreuken op de krijgswet te zien, maar zou het wel kunnen gaan om inbreuken op de regels over het omgaan met menselijke resten en het fotograferen van lijken.

TMZ heeft de foto’s online gezet. Opgelet: de beelden zijn schokkend .