Paardenbeul uit West-Vlaanderen blijkt... ander paard
Maité Reybrouck met haar gewonde paard Foto: mvn

Het is vrijwel uitgesloten dat de 14-jarige merrie Roxana uit Damme werd verwond door een paardenbeul. ‘Het gaat duidelijk om een bijtwonde van een ander paard. Ofwel moet de dader een wel heel bot mes gebruikt hebben’, verklaart de dierenarts die het dier verzorgde.

De politie was sinds dinsdagochtend op zoek naar een paardenbeul die een merrie ‘ei zo na doodstak’ in een wei in Damme. Het dier had ernstige verwondingen in de hals en bloedde hevig toen de eigenares het dier tegen de middag kwam bezoeken. ‘Ik was er maar net op tijd bij’, zegt de eigenares. ‘Anders was ze doodgebloed.’ De zaak deed onmiddellijk denken aan die van de paardenbeul die de voorbije zomer Limburg teisterde.

De dierenarts werd dan ook meteen opgeroepen om Roxana te verzorgen. Net op tijd, zonder zijn zorgen zou ze het waarschijnlijk niet hebben gehaald. Maar volgens de veearts is er allerminst sprake van een dierenbeul. ‘Het gaat zonder twijfel over een bijtwonde. Wellicht heeft één van de twee andere paarden in de wei Roxana gebeten. Er was duidelijk een afdruk van de bovenste tanden te zien’, zegt hij aan de Krant van West-Vlaanderen. ‘Een snijwonde is dus uitgesloten, of de dader moet een wel heel bot mes gebruikt hebben.’