Door het gewapende conflict in Zuid-Sudan zijn tienduizenden burgers gevlucht naar de buurlanden. Volgens het Hoog-Commissariaat van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn zo’n 10.000 mensen gevlucht naar Sudan. Ook naar Kenya en Ethiopië zijn zo’n 10.000 mensen gevlucht. Naar buurland Uganda zouden volgens de VN 32.000 mensen gevlucht zijn. Het Rode Kruis spreekt zelfs van bijna 50.000 vluchtelingen richting Uganda.

Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan, wordt al weken geteisterd door conflicten tussen de regeringstroepen van Salva Kiir en rebellen onder leiding van Riek Machar, de vroegere vicepresident.

Uit cijfers van de VN blijkt dat er zo’n 32.000 inwoners uit Zuid-Soedan de grens met Soedan zijn overgestoken. Zo’n 10.000 anderen zijn de grens met Kenia of Ethiopië overgestoken. Nog eens 10.000 mensen zijn naar Soedan in het noorden gevlucht.

Wat Uganda betreft, maakt het Rode Kruis melding van nog hogere vluchtelingencijfers. Zij spreken van 46.000 vluchtelingen richting Uganda. Die zitten voornamelijk in twee grote vluchtelingenkampen in het noordwesten van Oeganda in de grensdorpen Adjumani en Arua.

Volgens de rebellen proberen de regeringstroepen Bor te heroveren, de laatste strategische stad in de staat Jonglei die in handen is van de rebellen. Vrijdag slaagde het leger er al in om de belangrijk oliestad Bentiu opnieuw in te nemen.