‘Grootste bedreiging wereldeconomie is inkomensverschil’
Foto: IMAGEGLOBE

De groeiende inkomenskloof tussen arm en rijk wordt in de volgende tien jaar de meest waarschijnlijke bedreiging van de wereldeconomie. Dat zegt het World Economic Forum (WEF) donderdag.

Het WEF voerde een enquête uit bij 700 respondenten, waaronder veel bestuurders en academici. Op basis daarvan destilleerden ze 31 bedreigingen voor de mondiale welvaart. In 2014 vormt het eindeloze debat over de begroting in een aantal belangrijke economieën het grootste gevaar. De hoge werkloosheidsgraad volgt met stip op nummer twee.

In de volgende tien jaar gaat de grootste dreiging echter uit van de aangroeiende inkomenskloof. ‘Gedurende een lange periode slonk het verschil, maar de laatste tijd wordt het gat steeds groter’, stelt hoofdeconoom Jennifer Blanke van het WEF aan de kaak. ‘Mensen pikken het niet langer, dat zet de maatschappelijk structuur onder druk.’

Op nog langere termijn ziet het WEF extreme weersomstandigheden, klimaatveranderingen en cyberaanvallen als meest waarschijnlijke risico’s voor de wereldeconomie. De dreigingen die het meeste effect kunnen hebben op de het wereldwijde economische bestel zijn een fatale crisis, klimaatverandering en een watercrisis.

Hoge werkloosheid en het falen van de infrastructuur waar belangrijke informatie wordt gestockeerd komen eveneens voor op de lijst met meest impactvolle risico’s.

Van 22 tot en met 25 januari staat het jaarlijkse overleg van het World Economic Forum op de agenda waar tal van prominenten uit de industriële en politieke wereld verwacht worden.