Smog heeft Peking in wurggreep
Foto: AFP

De ergste smog van deze winter houdt de Chinese hoofdstad Peking in een wurggreep. De luchtvervuiling bereikte donderdag gevaarlijke waarden. De autoriteiten hebben een smogalarm afgekondigd en waarschuwen voor activiteiten in open lucht. De 20 miljoen inwoners krijgen de raad mondmaskers te dragen wanneer ze zich buitenshuis begeven. Burgemeester Wang Anshun belooft intussen ‘ingrijpende inspanningen’ om de luchtvervuiling te verminderen.

Op de Amerikaanse ambassade bereikte de luchtkwaliteitsindex voor het bijzonder gevaarlijke fijn stof kleiner dan 2,5 micrometer (PM2,5) de grens van 671 microgram. Dat is 26 keer zoveel als de grenswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is de eerste keer deze winter dat de luchtwaarden stijgen boven de 500 microgram, waar de schaal normalerwijze eindigt.

In de strijd tegen de smog wil burgemeester Wang Anshun dit jaar het kolenverbruik in de metropool met 2,6 miljoen ton reduceren en meer gebruik gaan maken van gas.

De zware luchtvervuiling volgt op de mega-smog van januari 2013, toen recordwaarden van meer dan 800 werd gemeten. Het is de tweede golf van smog sinds december, toen Shanghai en grote delen van Centraal- en Oost-China onder ongewoon zware luchtvervuiling gebukt gingen. Het verhoogde gebruik van kolen voor de verwarming van woningen, de uitstoot van warmtekrachtcentrales en het toenemende autoverkeer gepaard met windstille en ongunstige weersomstandigheden drijven de vervuiling telkens drastisch de hoogte in.