‘Breivik’s Explanation’ wel welkom in Brusselse stadhuis
Anders Breivik in 2012 in de rechtbank in Oslo. Foto: AFP

De theatervoorstelling ‘Breivik’s Explanation’ wordt op 28 maart opgevoerd in het stadhuis van Brussel. Eerrst had het Vlaams parlement geweigerd om de voorstelling in zijn gebouwen te laten doorgaan. Het college van de stad heeft beslist dat dat in het stadhuis wel kan, omdat het een aanklacht is tegen elke vorm van zinloos geweld. Dat laat schepen van Participatie Ans Persoons (SP.A) weten.

De regisseur van ‘Breivik’s Explanation’, de Zwitser Milo Rau, wilde de voorstelling presenteren in een politiek geladen omgeving. Na een weigering van het Vlaams parlement klopte de Beurschouwburg, die de voorstelling binnen een focusprogramma programmeert, aan bij de stad Brussel met de vraag het stuk in het stadhuis te mogen opvoeren.

‘Het geval ‘Breivik’ toont aan hoe bepaalde vormen van nationalisme kunnen ontaarden in pure haat’, zegt schepen Ans Persoons. ‘Nationalisme zet groepen tegen elkaar op, terwijl we in Brussel álle bewoners willen verenigen in een gemeenschappelijk project. We zijn niet bang om deze voorstelling te laten zien.’

In het stuk van het Duitse gezelschap International Institute of Political Murder (IIPM) brengt een actrice de ijzige verklaring die Breivik op 17 april 2012 aflegde in de rechtbank van Oslo. In die uiteenzetting legt Breivik uit waarom hij in Oslo en op het eiland Utoya 77 mensen om het leven bracht. Het gezelschap heeft een patent op spraakmakende voorstellingen. Eerder maakte het ook al stukken rond de Rwandese genocide en over de laatste dagen van de Roemeense dictator Ceaucescu.