Antwerpenaars zetten aardbeiplantje buiten om fijn stof te meten
Foto: Wouter Van Vooren

De Universiteit Antwerpen is een aardbeiproef gestart waarmee het tegen juni een gedetailleerde kaart wil maken van de luchtkwaliteit in de stad. Ze schakelt daarvoor duizend Antwerpenaars in die allemaal een aardbeiplantje voor hun vensterraam willen zetten en verzorgen.

De vrijwilligers wordt gevraagd om tussen half maart en half mei een aardbeiplantje voor het raam te zetten, goed te verzorgen, en nadien enkele blaadjes terug te bezorgen aan de onderzoekers. ‘Doordat fossiele brandstoffen bij verbranding naast fijn stof ook metaalpartikels vrijgeven, krijgen we door het blad te magnetiseren en vervolgens een meting te doen ook een indicatie van het door het verkeer ter plaatse uitgestoten fijn stof, dat zich in die periode heeft afgezet op de blaadjes’, zegt onderzoeksleider Roeland Samson.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in Antwerpen vier meetstations die uur per uur fijnstofwaardes registreren, maar Samson ziet een groot voordeel van de aardbeiplantjes. ‘Een meetstation meet ter plaatse, maar niet een straat verder. Wij gaan verspreid over de stad eigenlijk 1.000 meetstations hebben. Op basis daarvan kunnen we een erg fijnmazige kaart van heel Antwerpen maken.’

Het enthousiasme voor het AIRbezen-project, dat met zijn naam verwijst naar dialectvormen van de zoete streekspecialiteit, was groot. Initieel werden vijfhonderd plantjes besteld, maar de inschrijvingen werden bij duizend aangemelde vrijwilligers stopgezet.

‘Dat zegt natuurlijk veel over hoe de fijnstofproblematiek leeft’, aldus Samson, die ook van de stad Amsterdam de vraag kreeg om een soortgelijke actie op te zetten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig