Ook deze Belgische films waren genomineerd voor de Oscars
Rundskop werd in 2012 genomineerd. Foto: Nicolas Karakastanis

‘The Broken Circle Breakdown’ is genomineerd voor de Oscars in de categorie ‘Beste Niet-Engelstalige Film’. Een straffe prestatie, maar ook enkele andere Belgische films hadden die eer de voorbije jaren al.

Ons land verzamelde tot nog toe al één Oscar. Dat hadden er meer kunnen zijn, want er waren al flink wat meer Belgische films genomineerd voor de meest prestigieuze prijzen die je binnen de filmindustrie kunt winnen.

Deze Belg won een Oscar

De enige Belg die kan zeggen dat hij al een Oscar gewonnen heeft, is Nicole Van Goethem. In 1986 haalde ze de prijs voor ‘Beste korte animatiefilm’ binnen met Een Griekse tragedie.

Deze Belgen werden genomineerd voor een Oscar

De eerste nominatie voor een Belg was voor Jacques Boigelot. Met Paix sur les Champsmaakte hij volgens volgens de critici kan op een prijs, maar uiteindelijk bleef het bij een nominatie.

Na de overwinning van Een Griekse tragedie was het tot in 1988 wachten voor een nieuwe Belgische genomineerde. Het was Gerard Corbiau die het met zijn film Le Maître de Musique voor mekaar kreeg.

Winnen deed Corbiau niet en dat lukte Stijn Coninx, ondanks een nominatie voor ‘Beste niet-Engelstalige film’, in 1992 met Daens ook niet. Corbiau deed in 1994 nogmaals een poging in dezelfde categorie met zijn film Farinelli, maar zegevieren zat er opnieuw niet in.

Het was daarna wachten tot Iedereen Beroemd! van Dominique Deruddere op een nieuwe nominatie. In 2000 was dat, maar winnen lukte niet.

Daarna brak een goede tijd aan voor de Belgische kortfilm. In 2002 sleepte Dirk Beliën met Fait d’hiver een nominatie binnen voor ‘Beste korte film’. Dat werd hem in 2008 nagedaan door Guido Thys met Tanghi Argentini en in 2011 door Ivan Goldschmidt met Na Wéwé.

Michaël Roskam greep in 2012 naast de Oscar voor ‘Beste niet-Engelstalige film’ met Rundskop, ondanks een nominatie en lovende kritiek. Vorig jaar lukte het Tom Van Avermaet met zijn kortfilm Dood van een schaduw ook niet om de nominatie te verzilveren.