Peeters : ‘Denkoefening nodig over volgende Vlaamse regering’
Foto: put

De zesde staatshervorming kan de Vlaamse regering zoals we die vandaag kennen grondig dooreen schudden. Nieuwe bevoegdheden zorgen voor een reeks ‘superdepartementen’, waardoor een denkoefening over een eventuele andere verdeling zich opdringt. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters donderdag, in de marge van de boekvoorstelling van staatssecretaris Servais Verherstraeten.

Of die denkoefening zal leiden tot minder of meer ministers, wilde Kris Peeters niet kwijt. Maar dat over sommige bevoegdheden, zoals Welzijn en Werk, nagedacht moet worden is voor de minister-president duidelijk. Die departementen zullen door de zesde staatshervorming immers meer werklast opleveren. Wie de volgende Vlaamse regering vormt, kan volgens Peeters best nadenken of er ook ‘superministers’ voor die ‘superdepartementen’ moeten komen. Een andere optie is de opsplitsing van de departementen.

Machinekamer

Kris Peeters haalde het onderwerp eigenlijk aan toen hij het nieuwe boek van Verherstraeten aankondigde.

‘In de machinekamer van de politiek’, heet dat. Verherstraeten gunt de lezer een blik achter de schermen van de jongste hertekening van de Belgische staatsstructuren. Als staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen zat de CD&V’er op de eerste rij.

‘De volmaakte staat of de ultieme bevoegdheidsverdeling bestaat niet’, zei Verherstraeten op de persvoorstelling. ‘Het is een fata morgana die verdwijnt telkens als je hem wilt grijpen.’ Of er nog een nieuwe staatshervorming komt, is voor hem dan ook niet de juiste vraag. ‘Wel wanneer en hoe?’

Kris Peeters kijkt zo ver nog niet. Eerst volgt immers nog de hele uitvoering en overdracht van bevoegdheden. Iets wat weleens een Vlaamse regering zou kunnen opleveren die grondig verschilt van de huidige.