The Broken Circle Breakdown genomineerd voor Oscar
Het coverbeeld van The Broken Circle Breakdown. Foto: H

The Broken Circle Breakdown is één van de vijf films die genomineerd zijn voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekendgemaakt in Los Angeles. Het is daarmee de zevende Belgische film die genomineerd wordt in die categorie.

In het Samuel Goldwyn Theatre in Beverly Hills zijn vanmiddag de nominaties bekendgemaakt voor de 86ste Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Voor ons Belgen was het vooral uitkijken naar The Broken Circle Breakdown, de film van regisseur Felix Van Groeningen met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen. Die werd uiteindelijk ook genomineerd in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’.

Naast The Broken Circle Breakdown werden ook La Grande Bellezza (Italië, Paolo Sorrentino), Jagten (Denemarken, Thomas Vinterberg), L’image manquante (Myanmar, Rithy Panh), en Omar (Palestina, Hany Abu-Assad) genomineerd.

De Academy Awards worden dit jaar uitgereikt op zondag 2 maart.

Bekijk hier nog eens de trailer van The Broken Circle Breakdown: 

 Belgische nominaties en winnaars

Verschillende Belgische films werden in de geschiedenis van de Academy Awards al genomineerd voor een Oscar, onder andere in de categorieën ‘beste korte film’ en 'beste niet-Engelstalige film'. In de categorie 'beste korte animatiefilm' won Nicole Van Goethem in 1986 een Academy Award voor 'Een Griekse Tragedie'.

In 2013 maakte Tom Van Avermaet met Dood van een schaduw nog kans voor de 'beste korte film'. Het jaar voordien werd ons land ook genomineerd voor de ‘beste niet-Engelstalige film’ met Rundskop van Michaël R. Roskam. The Broken Circle Breakdown is de zevende Belgische film die in die categorie geselecteerd wordt.