De geruchten klopten dus toch: Lena Dunham schittert nu voor het eerst op de cover van de Britse Vogue. De foto van de 27-jarige maker van de HBO-reeks ‘Girls’ is het werk van de befaamde Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz.

De ster is vooral bekend van haar rol in ‘Girls’ waar ze graag naakt ronddartelt, maar voor het modetijdschrift hield ze al haar kleren aan. De brunette draagt een wit hemdjurkje van Burberry met grote, rode polkadots en op de cover van het modeblad krijgen we enkel haar gezicht te zien. Dat noemen critici een ‘veilige keuze’.

In oktober staken de eerste geruchten over Dunham en de nakende Vogue-cover de kop op. Snel daarna volgden enkele voor de hand liggende vragen: ‘Zouden de vrouwelijke vormen van Dunham intact blijven op de voorpagina van een tijdschrift dat gewoonlijk covers maakt met ranke modellen en filmsterren?

Gemiste kans
Daarna ontstond er heisa rond de Elle-cover van Mindy Kaling, de maker van en ster in de sitcom ‘The Mindy Project’. Kaling is de enige van de vier vrouwen in de reeks covers met komische actrices van Elle die niet in een maatje 36 past en ze is ook de enige die enkel met haar gezicht - en dus niet met haar rondere vormen - op de cover kwam. Ook van Dunham krijgen we op de voorpagina van Vogue enkel haar gezicht te zien en dat is volgens sommige media een gemiste kans. In het blad krijgen we de actrice wel in volle glorie te zien. Zo zit ze op een van de foto’s op de schouders van haar tegenspeler Adam Driver en draagt ze een huidskleurige tutu en knalgele, gevederde schoenen.

In juni 2011 pakte de Italiaanse Vogue uit met drie plus-size modellen op de cover. Toen zei de hoofdredactrice van het blad: ‘We helpen vrouwen met een maatje meer, we helpen hen kiezen tijdens het shoppen. We praten niet over diëten, want dat willen ze helemaal niet. Waarom zouden deze vrouwen moeten afvallen?’ Op de Britse hoofdredactie lijken ze het daar toch niet helemaal mee eens te zijn. De volslanke zangeres Adèle mocht in oktober 2011 enkel met haar gezicht op de cover en nu is ook Lena hetzelfde lot beschoren.