Duizenden gaslekken onder Washington DC
Het Capitool in Washington DC Foto: EPA

Onder Washington DC zijn bijna 6.000 lekken gevonden aan verouderde aardgaspijplijnen. Een onderzoeksteam van de universiteiten van Duke en Boston deed de ontdekking. Bij een twaalftal lekken was er effectief ontploffingsgevaar aanwezig.

Het team van Duke University en Boston University vond bij een onderzoek onder de straten van de Amerikaanse hoofdstad 5.893 aardgaslekken. Die waren ontstaan door het verouderen van de pijplijnen die het gas moeten vervoeren.

Volgens het team wars er bij een dozijn lekken ook echt accuut gevaar voor ontploffingen. In sommige mangaten in de straten van DC werden methaanconcentraties gemeten van 500.000 deeltjes per miljoen aardgas. Dat is tien keer meer dan nodig om explosies kunnen veroorzaken.

De onderzoekers deelden hun bevindingen met de bevoegde stadsdiensten. Vier maanden later hield het onderzoeksteam opnieuw metingen. Daaruit bleek dat er zich op negen van de twaalf plaatsen nog steeds gevaarlijk hoge methaanconcentraties bevonden. ‘Dat we die lekken opnieuw tegenkwamen, vier maanden nadat we er melding van hadden gemaakt, was zeer verrassend’, verklaart Robert B. Jackson, de professor milieustudies die het project leidde.

‘Als de lekken hersteld worden, zal de luchtkwaliteit in Washington DC verbeteren, alsook de gezondheid en veiligheid van de bewoners, en er zal geld bespaard worden’, aldus Jackson. ‘E is de laatste 20 jaar gewerkt aan de veiligheid van de pijplijnen. Nu is het moment om die veiligheid nog te vergroten.’