De erfgoedbibliotheek van het Grootseminarie Brugge is er dankzij crowdfunding in geslaagd 7.540 euro op te halen voor de restauratie van een unieke bijbel uit 1480.

Dat is meer dan drie keer het gevraagde bedrag, klinkt het donderdag in een persbericht. 'Dankzij het extra geld kan de bibliotheek alle vier de delen van de bijbel weer in topconditie brengen', aldus de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, een netwerkorganisatie van zes erfgoedbibliotheken.

Het Grootseminarie Brugge plaatste het restauratieproject van de 'glossenbijbel' in oktober 2013 op de website Boekensteun, waar financiering gezocht wordt voor oude en nieuwe boeken. Om de band en het boekblok van het eerste deel te laten behandelen, was 2.350 euro nodig. Uiteindelijk deden 106 personen een bijdrage en kwam het opgehaalde bedrag meer dan drie keer hoger uit. Zo kunnen de andere drie delen gerestaureerd worden.

'Met het opgehaalde geld zal een conservator de bijbel vakkundig herstellen. De namen van de donateurs worden vermeld op een ex libris dat wordt bewaard bij het gerestaureerde boek. Wie honderd euro of meer in het zakje deed, krijgt een gesigneerde prent van illustratrice Gerda Dendooven', klinkt het verder.

De bijbel werd in 1480 in Straatsburg gedrukt, in opdracht van de abdij Ter Doest bij Brugge. Bij een 'glossenbijbel' is de Bijbeltekst voorzien van commentaar van theologen uit de vroege eeuwen van het christendom, legt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek nog uit.

De herstelling van alle vier de delen van de bijbel is nodig, 'omdat het werk een veelgevraagde ster is op tentoonstellingen in binnen- en buitenland'.