Maggie De Block deelt tandpasta en shampoo uit aan daklozen
Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD) heeft in het Brusselse winteropvangcentrum de verdeling van 10.000 hygiëne- en welzijnskits voor daklozen gelanceerd. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar, toen het initiatief voor de eerste keer werd georganiseerd.

Met de financiële steun van bpost en de verdeling door het Rode Kruis Vlaanderen en Croix Rouge Belgique worden 10.000 hygiëne- en welzijnskits uitgedeeld aan daklozen. 'Hygiëne is zeer belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid', zegt De Block. 'De kits hebben een positieve invloed op de hygiëne, zelfwaarde en zelfstandigheid van de gebruikers en dat wordt bevestigd door de positieve reacties op het terrein.'

Door die positieve reacties worden er dit jaar dubbel zoveel uitgedeeld. 'Wij vinden dit een heel goed initiatief en helpen dan ook graag mee met de verdeling van de kits', zegt Kathy Stinissen van Croix Rouge Belgique. 'We zijn blij dat het aantal verdubbeld werd tegenover vorig jaar, maar het zou natuurlijk nog beter zijn als we ze het hele jaar door konden uitdelen.' Vorig jaar was er al na twee weken meer vraag naar de zakjes, waarin onder meer tandpasta en tandenborstel, zeep en een borstel zitten. De toilettasjes voor mannen en vrouwen verschillen.

De kits worden in Wallonië en Brussel verdeeld door lokale teams van Croix Rouge Belgique en andere organisaties die actief zijn op het terrein. In Vlaanderen gebeurt dat door het Rode Kruis via de OCMW’s van een aantal centrumsteden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in