Standard schort rechtszaak tegen Ruytinx (tijdelijk) op
Foto: Photo News
De rechtszaak die Standard Luik aanspande tegen OHL-spits Bjorn Ruytinx na zijn overtreding op Mehdi Carcela in de wedstrijd tussen de twee clubs, wordt tijdelijk opgeschort. Dat liet Standard weten na overleg op de Algemene Vergadering van de Pro League.

Teammanager Pierre Locht vertegenwoordigde Standard, voorzitter Roland Duchâtelet had volgens Standard 'buitenlandse verplichtingen'. Locht liet na afloop van de vergadering donderdagnamiddag dat Standard alle actie in de rechtszaak tegen Ruytinx twee weken zou opschorten, maar niet volledig laten vallen. Op dezelfde vergadering werd ook beslist om een werkgroep op te richten die zich zal buigen over het incident tussen Ruytinx en Carcela, 'de tackle zelf, de grijns achteraf en de slag van Carcela'. Zowel leden van Standard, van OHL als van de raad van bestuur van de Pro League zullen deel uitmaken van die werkgroep.

Standard: 'Niet bang'

Voor aanvang van de vergadering gaf Locht nog toelichting bij een mogelijke sanctie die door de andere clubs aan de Luikenaars wordt gegeven naar aanleiding van de rechtszaak: ‘Wij zijn niet bang. We blijven overtuigd van onze mening en gaan door met onze rechtszaak’, zei Locht bij het betreden van het bondsgebouw van de KBVB.

De Pro League zou vandaag/donderdag Standard kunnen sanctioneren omdat het in de zaak Ruytinx/Carcela voor een burgerrechtelijke procedure koos. Iets wat verboden wordt door de statuten van de Pro League. ‘Maar wij denken dat er geen serieus gevaar voor ons is’, zei Pierre Locht.

De teammanager was op de KBVB aanwezig ter vervanging van voorzitter Roland Duchâtelet. ‘We blijven bij ons standpunt en zullen dat vandaag uitleggen aan alle clubs. We willen ons wel constructief opstellen, maar er is geen sprake van dat we onze rechtszaak zouden stopzetten.’

Carcela is inmiddels weer fit, maar dat vindt Locht niet relevant. ‘Hij heeft nog geen officiële wedstrijden gespeeld, toch? Dus weten we niet hoe hij er écht aan toe is. Trouwens: onze rechtszaak kan goed zijn voor het hele Belgische voetbal. Misschien moeten de statuten gewoon aangepast worden.’

In het ergste geval kan Standard door de clubs van de Pro League uit de competitie gehaald worden. Een andere mogelijke sanctie is het niet toekennen van de televisiegelden.

'Alvast positief dat OHL en Standard aanwezig zijn'

Dirk Degraen, algemeen directeur van RC Genk, en Vincent Mannaert, diens collega bij Club Brugge, hebben donderdagochtend voor aanvang van de Algemene Vergadering van de Pro League even tijd gemaakt voor de aanwezige pers. 'We moeten eerst kijken of Standard in overtreding is met de statuten, daarna moet er gepraat worden over het al dan niet sanctioneren', zei Dirk Degraen.

Dat RC Genk en Standard niet bepaald goede vrienden zijn (onder meer sinds de grote transferperikelen rond Steven Defour in 2006) is geweten. Toch wil Degraen de Rouches niet meteen afserveren. 'We moeten vandaag eerst kijken wat er allemaal op tafel ligt. Het is uiteraard wel zo dat een club die de statuten overtreedt, gesanctioneerd zou moeten worden. Maar eerst moeten we een antwoord vinden op de vraag 'zijn de statuten overtreden?'.'

Eventuele sancties kunnen zijn: uitsluiting uit de competitie, of het inhouden van de televisiegelden. 'Of het zover komt? Dat zullen we straks wel zien', besloot Degraen.

Ook zijn collega van Club Brugge, Vincent Mannaert, waagde zich nog niet aan boude uitspraken. 'We gaan Standard en OH Leuven zo meteen rustig hun verhaal laten doen, en de situatie daarna met alle clubs bespreken. Maar het lijkt me alvast positief dat beide clubs vertegenwoordigd zullen zijn op de vergadering.'