F1-topman Ecclestone zet stap terug tot na proces
Foto: AFP

Bernie Ecclestone, de Britse baas van de Formule 1, zal zich voor de rechter in München moeten verantwoorden op verdenking van corruptie. De rechtbank besliste donderdag de klacht van het openbaar ministerie ontvankelijk te verklaren. Het proces begint eind april. De 83-jarige Ecclestone zal zich persoonlijk als verdachte moeten verantwoorden. Tot die tijd zet de grote baas een stap terug.

Ecclestone wordt ervan beschuldigd de Duitse ex-bankier Gerhard Gribkovsky, voormalig topman van de Bayerische Landesbank, te hebben omgekocht. In 2006 zou hij ongeveer 44 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan Gribkovsky.

Volgens de openbare aanklager wou Ecclestone Gribkovsky met dat smeergeld overtuigen om het aandeel in de Formule 1 van zijn bank, de Bayerische Landesbank, te verkopen aan de door Ecclestone geleide Britse investeringsmaatschappij CVC Capital. Gribkovsky werd in 2012 voor het aanvaarden van het geld, waarop hij geen belastingen betaalde, al tot 8,5 jaar cel veroordeeld.

Ecclestone stapt in afwachting van het proces uit de beheerraad van Delta Topco, het bedrijf dat de Formule 1 bestuurt. Hij behoudt wel de leiding, evenwel op een 'dag-tot-dag basis'. Tegelijk voert de beheerraad de controle op het functioneren van Ecclestone op. In praktijk zal er dus niet veel veranderen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: