'Vaticaan wil pedofiliezaken niet in doofpot steken'
Silvano Tomasi (l) en Charles Scicluna (r) op de hoorzitting Foto: AFP/Belga

Het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties heeft vandaag de conclusies gepresenteerd van een onderzoek naar de Rechten van het Kind binnen de kerk. Daarbij zijn vertegenwoordigers van het Vaticaan ook ondervraagd over de manier waarop dossiers van kindermisbruik werden aangepakt. ''Het Vaticaan beseft dat er dingen moeten veranderen.'

Van 13 tot 31 januari is het Comité voor de Rechten van het kind van de Verenigde Naties bijeen in Genève. In het kader daarvan heeft het comité vandaag de conclusies bekendgemaakt van een onderzoek naar de manier waarop de kerk omgaat met die kinderrechten. Een deel van dat onderzoek handelt ook over de verschillende pedofilieschandalen waarmee het Vaticaan in zijn recente verleden te maken kreeg.

Vertegenwoordigers van paus Franciscus werden daarbij uitgenodigd om de hele dag vragen te beantwoorden van het comité over de bevindingen uit het onderzoek. Voor de eerste keer heeft de Heilige Stoel zich dus ook moeten verantwoorden over de manier waarop het kindermisbruik binnen de kerk aanpakt.

'Kindermisbruik is reëel probleem'

De vijfkoppige delegatie van de kerk, geleid door aartsbisschop Silvano Tomasi, de vertegenwoordiger van het Vaticaan in Genève, en monseigneur Charles Scicluna, de voormalige hoofdaanklager voor seksdelicten in het Vaticaan, werd stevig op de rooster gelegd.

'Het voorkomen van kindermisbruik is een reëel, accuut probleem', gaf Tomasi toe. Hij stelde wel dat het niet aan het Vaticaan is om de priesters te straffen:  'priesters zijn geen beambten van het Vaticaan, maar inwoners van hun land en dus onderhevig aan de wetgeving in hun eigen land.'

Verhuizen betrapte priesters

Een lid van het comité vroeg ook waarom het Vaticaan er een gewoonte van maakt priesters die betrokken zijn in pedofiliezaken, te verhuizen. 'Het is niet de bedoeling om die priesters enkel te verhuizen van de ene parochie naar de andere', stelde Scicluna.

'Het is geen beleid van het Vaticaan om doofpottechnieken aan te moedigen', ging Scicluna voort. 'De Heilige Stoel begrijpt dat er dingen moeten veranderen.'

Stappen gezet

Paus Franciscus heeft sinds zijn aanstelling nog geen grote uitspraken gedaan over het kindermisbruik binnen de kerk. Toch zijn er al stappen gezet om het probleem (beter) aan te pakken.  

Zo liet hij de strafwet van het Vaticaan (de stadsstaat heeft zijn eigen wetgeving) in juli van vorig jaar hervormen, waardoor pedofielen tot twaalf jaar cel veroordeeld kunnen worden. Verder richtte Franciscus in december nog een commissie op die kindermisbruik binnen de kerk moet aanpakken en de slachtoffers hulp moet verzekeren.