Soldaten van Amerikaanse nucleaire luchtmachtbasis na gesjoemel geschorst
Archieffoto. Foto: REUTERS

Vierendertig soldaten van een voor kernraketten bevoegde Amerikaanse luchtmachteenheid zijn wegens gesjoemel bij een prestatieproef geschorst. De verdachten van de basis Malmstrom in de staat Montana hadden elkaar vermoedelijk de antwoorden voor een maandelijkse standaardtest per sms doorgestuurd. Dat deelde de Air Force woensdag in Washington mee.

De veiligheid van het nucleair arsenaal kwam door het voorval nooit in het gedrang, zei de stafchef van de luchtmacht, generaal Mark Welsh. Het gaat bij het bedrog vooral om een schending van het belangrijke principe van integriteit. De zaak kwam aan het licht bij een onderzoek naar drugsmisdaden op de militaire basis.

Defensieminister Chuck Hagel is erg ontgoocheld, liet het Pentagon weten. Hij heeft van de Air Force ‘agressieve stappen’ als reactie geëist en wil regelmatig over de onderzoeken op de hoogte gehouden worden.

Vorig jaar waren de militairen van de eenheid ook al negatief in het nieuws gekomen, toen ze bij een veiligheidstest allen zakten. De eenheid is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle 450 Minuteman III intercontinentale raketten van de Amerikaanse strijdkrachten.