Hoogste berg van Nieuw-Zeeland krimpt
Foto: rr

De hoogste berg van Nieuw-Zeeland is 30 meter kleiner dan gedacht. De Aoraki of Mount Cook meet 3.724 meter, en niet 3.754 meter zoals op officiële kaarten aangegeven staat. Dat zeggen experts van de Otago-universiteit. Zij beklommen de berg met de nieuwste gps-meetapparatuur.

De Aoraki moest in 1991 al enkele meters inboeten. Toen brak op de top een enorm brokstuk af, waardoor de berg in een klap 10 meter kleiner werd. Sindsdien wordt de hoogte geschat aan de hand van luchtopnames.

Dat de berg kleiner is dan altijd gedacht, is mogelijk te verklaren door natuurlijke erosie, menen de onderzoekers. ‘Nadat het stuk in 1991 is afgebroken, was er daar boven nog altijd een dikke ijskap, die echter niet meer in balans was door de nieuwe vorm. De ijskap zou 20 jaar lang gekrompen kunnen zijn.’

‘Men zal denken aan de effecten van de klimaatveranderingen als mogelijke verklaring, maar het is waarschijnlijk gewoon een verandering van de geomorfologie van de berg’, zegt onderzoeker Pascal Sirguey in een mededeling .

Mount Cook is nog wel altijd de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, voor de Mount Tasman die 3,497 meter hoog is.