Kwart Belgische gezinnen eet dagelijks samen
Foto: ILIV/Evy Raes

8 op de 10 Belgen vindt dat het belangrijk is om elke avond met het gezin te eten. Dat blijkt uit een onderzoek van ILIV, het ‘kenniscentrum over het belang van thuis’. Toch doet slechts 27 procent van onze landgenoten dat ook effectief.

De Belgen die niet met het gezin (aan tafel) eten, doen dat graag voor de televisie. 40 procent van de ondervraagden eet minstens eenmaal per week voor tv, 10 procent doet dat zelfs dagelijks. Uit het onderzoek blijkt trouwens dat gezinnen met kinderen minder vaak tegelijk eten en tv kijken dan mensen die geen kinderen hebben.

Charlotte De Backer, docente en doctor in de communicatiewetenschappen aan de UA en gespecialiseerd in tafelen en sociaal gedrag, wijst op het belang van de dagelijkse gezinsmaaltijd: ‘kinderen die regelmatig samen eten met de ouders presteren beter op school, zijn socialer en stellen het ook beter in het leven in het algemeen. De gezinsmaaltijd voedt onze kinderen op tot verantwoorde en sociale burgers.’

Het onderzoek van ILIV is een kwantitatief onderzoek, een online bevraging bij een steekproef van 4.143 mensen, representatief voor de hele Belgische bevolking ouder dan 15 jaar.