Om aan een totaal van 25 ploegen te komen, hebben de organisatoren van de E3 Harelbeke (WorldTour) zeven wildcards uitgedeeld.

Die gaan naar de Belgische ploegen Wanty-Groupe Gobert (Björn Leukemans) en Topsport Vlaanderen-Baloise (Pieter Jacobs), het Zwitserse IAM Cycling (Sylvain Chavanel), het Franse Cofidis (Adrien Petit), het Italiaanse Androni Giocattoli (Johnny Hoogerland), het Zuid-Afrikanse MTN Qhubeka pb Samsung (Gerald Ciolek) en het Amerikaanse Unitedhealthcare (Marc de Maar). Uiteraard komen ook de achttien ploegen van de WorldTour aan de start op vrijdag 28 maart om 12 uur.

Goed nieuws voor de organisatoren was daarnaast dat ze hun sponsorverbintenis met Record Bank voor twee jaar wisten te verlengen. De bank koppelt haar naam ook aan de Sprint Challenge waarvoor zestien sprinters van diverse nationaliteiten uitgenodigd worden om tussen 13u45 en 15u15 voor animo te zorgen in het centrum van Harelbeke.

Vorig jaar wist de Zwitser Fabian Cancellara de E3 voor de derde keer te winnen. Tom Boonen is met vijf zeges recordhouder.