Het merendeel van de tablets ziet er hetzelfde uit. Lenovo durft breken met die eenheidsworst en gooit het met de Yoga Tablet over een andere boeg. Maar is die andere aanpak genoeg om het verschil te maken met de concurrentie?

Wij zijn gek op de Yoga-laptops van Lenovo, en waren dus benieuwd naar de tablets die dezelfde naam dragen. Ook met deze tablets durft Lenovo af te wijken van de norm. Dat vinden wij op zich al zo aanbevelenswaardig, in een markt die beheerst wordt door eenheidsworst, dat we onze uiterste best hebben gedaan om deze Yoga Tablet 8 goed te vinden. Helaas kunnen we geen betere beoordeling afleveren dan: ‘goed geprobeerd, maar...’.

De Yoga Tablet 8 heeft een soort handgreep, terwijl hij voor de rest bijzonder dun is. In die handgreep zit een forse batterij, waardoor je ruim 14 uur film kunt kijken - meer dan op gelijk welke tablet die we ooit zagen. Komt nog bij dat het beeldscherm meer dan behoorlijk is (ondanks de eerder lage resolutie van 1280 op 800 pixels), en dat in de handgreep een soort voetje zit waarmee je de tablet mooi rechtop zet. En, klap(je) op de vuurpijl: in die handgreep is ook plaats gevonden voor twee behoorlijke (maar niet schitterende) speakertjes.

Er zijn zeker wel scenario’s te verzinnen waarin de verrassende vormgeving van de Yoga Tablet een voordeel is. Film kijken in ieder geval. Ook om een boek te lezen, ligt hij vrij lekker in de hand. Daar komt nog bij dat de 5-megapixelcamera het beter doet dan je zou verwachten.

Maar dat dikke handvat zorgt voor een nogal ongemakkelijke gewichtsverdeling, omdat de rest van het toestel veel lichter is. Wij vonden dat niet zo handig bij actief tabletgebruik.

En het is echt wel een goedkoop toestel - zo ziet het eruit en zo voelt het ook. Dat de processor gewoon wat ‘power’ mist, dat valt bij gewoon gebruik niet zo erg op omdat Lenovo alle ‘zware’ animaties uit Android 4.2 heeft gehaald. Lenovo heeft trouwens nog heel wat andere dingen uit Android gehaald, zodat het besturingsysteem bijna onherkenbaar is en zich ook anders gedraagt.

Er zijn dus zeker wel mensen en situaties te bedenken waarvoor de Yoga 8, met zijn ongewone vormgeving, uitzonderlijke batterij en uitklapbaar voetje, de ideale tablet is. Er bestaat een niche voor dit originele apparaat, maar erg groot schatten wij die toch niet in. Jammer, want Lenovo verdient extra punten voor lef en creativiteit.

Wij zouden dit toestel alleen aanraden als u een goedkope, kleine tablet zoekt die u vooral voor eenvoudige taken wilt gebruiken zoals boeken lezen, surfen en video kijken. Het voordeel is dat u dat ook op een transatlantische vlucht probleemloos zult kunnen volhouden. Maar dit toestel kan de concurrentie met de veel krachtigere - maar ongeveer gelijk geprijsde - Nexus 7 niet aan. De Nexus heeft een wat kleiner scherm, dat klopt, maar dat scherm is wel véél scherper.

Lenovo Yoga Tablet 8 (**)
Tablet met Android 4.2, 8" scherm, 1280x800 quad core 1,2 GHz, 5 MP camera
249 euro