Drie doden in Libanon bij start Hariri-proces
De autobom die oud-premier Rafik Hariri op 14 februari 2005 en verschillende voorbijgangers doodde. Foto: reuters

Bij de ontploffing van een bomauto in een bolwerk van de Hezbollah, in het oosten van Libanon, zijn drie mensen om het leven gekomen. Net vandaag begint in Den Haag het proces over de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri, in 2005.

De bomauto ontplofte op het centrale plein van Hermel, vlakbij een lokaal regeringsgebouw. Er vielen ook 26 gewonden, zo werd vernomen van medische bronnen.

De explosie deed zich voor enkele minuten voor het begin van het proces tegen de vermoedelijke moordenaars van de vroegere Libanese premier Rafik Hariri. De beklaagden zijn leden van de Hezbollah. De zoon van Hariri, Saad, reisde woensdag naar het Nederlandse Leidschendam, nabij Den Haag, om de opening van het proces voor het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) bij te wonen. De vier verdachten zijn nooit opgepakt en zijn dus ook niet bij het proces aanwezig. Het proces tegen een vijfde beklaagde wordt nog voorbereid.

Negen jaar geleden kostte de aanslag het leven aan de Libanese premier en 22 omstanders. Hariri was een van de meest invloedrijke soennitische leiders in Libanon.